vrijdag , 26 april 2024
Breaking news
Home » Continuity » De EETS-compliant tolbox en de toekomst (4): De juiste leverancier en de juiste technologie om risico’s te vermijden

De EETS-compliant tolbox en de toekomst (4): De juiste leverancier en de juiste technologie om risico’s te vermijden

 

 

 

 

 

 

 

Tolmanagement wordt dankzij de digitalisering die door EETS (Electronic European Toll Systems) in gang is gezet wezenlijk anders. Er komt één tolbox voor heel Europa, u kunt afrekenen met één factuur en als u kiest voor de juiste leverancier krijgt u op praktische wijze toegang tot  en inzicht in uw data. Wel raden wij aan niet over een nacht ijs te gaan bij het kiezen van de juiste leverancier voor uw EETS-compliant On Board Units om risico’s op het vlak van continuïteit te vermijden. In deze blog zet ik een aantal van deze risico’s voor u op een rijtje.

Vaker terug naar de werkplaats voor updates

De nieuwe EETS-compliant On Board Units zullen, in tegenstelling tot de bestaande On Board Units, continu gevoed worden met updates. Dit omvat niet alleen het integreren van nieuwe EETS-compliant tolroutes in de OBU, maar ook constant optimaliseren en verbeteren van het functioneren van de EETS-compliant tolboxen. Vergelijk het met een de iPhone van Apple, ook hier zijn regelmatig software updates nodig. Dit maakt wel dat de tijden dat OBUs’ geïnstalleerd of geupdated worden tijdens periodieke inspecties, werkplaatsafspraken of vakantieperiodes écht voorbij zijn, omdat dit zou betekenen dat het voertuig dan wekelijks stilstaat. ‘Plug & Play’ en ‘Updates Over The Air’, zijn daarom geen luxe, maar pure noodzaak.

Méér boetes door langzame updates en storingen

Het klinkt simpel: uw nieuwe EETS-compliant OBU’s moeten technisch optimaal functioneren. Ze moeten geactiveerd worden als de wagen wordt gestart, en altijd werken. Stelt u zich nu eens voor hoe een PC uit pakweg 1995 vandaag de dag zou functioneren. Precies, als de PC het al doet, is deze langzaam met opstarten en een update duurt uren, in plaats van seconden of minuten. Bedenk nu dat de eerste tolboxen zijn ontwikkeld in dezelfde jaren 90, gebruikmakend van de technologische kennis van toen. Dan snapt u dat een EETS-compliant tolbox die is doorontwikkeld op basis van technologie uit dit tijdperk misschien wel net zo traag is als die PC uit 1995. Een nieuwe update, als deze al ‘Over the Air’ wordt aangeleverd, zal dan langer duren dan gewenst, met als gevolg dat of de OBU tijdelijk niet werkt en een groter risico op boetes.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de OBU helemaal niet meer werkt. Dan wilt u uiteraard dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt, en dat de wagen blijft rijden. Zorg daarom allereerst dat er altijd een alternatief, zoals de DKV CARD, aanwezig is. Maar u wilt uiteraard ook dat de OBU weer snel functioneert. En wie belt u dan het liefst? Precies, de fabrikant van het apparaat. Als uw Miele wasmachine niet werkt (ook dat kan gebeuren) belt u tenslotte niet met de winkel waar u deze gekocht heeft (de reseller), maar met de fabrikant (de producent). Zij kennen het apparaat het beste en beschikken over de juiste expertise om snel tot een oplossing te komen. Ditzelfde geldt voor de EETS-compliant On Board Units. U zult contact op willen nemen met de fabrikant (en dan het liefst 24 uur per dag, 7 dagen per week) en niet de reseller die u het apparaat heeft verkocht. Dit betekent een extra schakel, en extra vertraging.

  

U loopt een technologische achterstand op

Zoals in mijn eerdere blogs in deze serie al geschreven, betekent de introductie van EETS en de On Board Unit voor heel Europa een nieuwe technologische stap op weg naar ‘connected fleet services’. Service providers als DKV Euro Service zijn bezig met een digitale transformatie, om u te helpen uw processen te optimaliseren, effectiever en veiliger te rijden en de bedrijfskosten te verlagen. Nieuwe samenwerkingen, zoals onze joint venture Toll4Europe met Daimler en IT-specialist T-Systems, maken dat u uiteindelijk slimmere beslissingen kunt nemen door middel van inzichten in uw data verkregen uit dashboards en rapporten, en dat  u alles rondom fleet management kunt integreren binnen één platform. Omdat tol een belangrijke kostenpost is binnen fleet management, is het belangrijk nu al te kiezen voor de juiste oplossing van de juiste leverancier. Anders loopt u het risico een technologische achterstand op te lopen, of om uiteindelijk toch uw net aangeschafte en geïnstalleerde EETS-compliant On Board Units te moeten vervangen voor units die ontwikkeld zijn op basis van moderne technologie, met de juiste basisfunctionaliteiten om in de toekomst te kunnen voorzien in de juiste integraties en de juiste inzichten.

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button