dinsdag , 16 juli 2024
Breaking news
Home » Compliance » Wat is LNG nou eigenlijk?

Wat is LNG nou eigenlijk?


Liquefied Natural Gas (LNG) is vloeibaar gemaakt aardgas. We kennen aardgas vooral van huishoudelijk gebruik, maar het wordt ook al tientallen jaren succesvol ingezet als brandstof voor zwaar transport. Binnen de transportsector is het op dit moment dé schoonste brandstof die voor handen is.

Door aardgas te koelen tot -162°C wordt het vloeibaar: dat is LNG. Eenmaal vloeibaar is het volume van LNG 600 maal kleiner dan aardgas. Daardoor kan er veel aardgas in een tank en is de actieradius voor vrachtwagens groot. In de brandstoftank wordt LNG niet meer gekoeld. De isolatie van de tank houdt de temperatuur laag. Door continu verbruik, blijven de druk en temperatuur in de tank stabiel. Dit maakt de brandstof heel geschikt voor vrachtwagens die continu ingezet worden.

Schoner dan diesel
LNG verbrandt veel schoner dan diesel: 30% minder gezondheidsschade dan diesel Euro VI-norm en 20% minder uitstoot van CO2. Vervoer op LNG voldoet nu al aan de strenge Europese emissienormen voor vrachtvervoer, zonder dat aanvullende oplossingen voor nodig zijn.

Minder geluidsoverlast
Een LNG-motor produceert minder geluid dan een dieselmotor. Dat kan een voordeel opleveren voor binnenstedelijke distributie. In Nederland komen LNG-vrachtwagens in aanmerking voor Piek-certificering. Dat betekent dat die trucks ook buiten de gebruikelijke venstertijden kunnen laden en lossen.

Concurrerende TCO
De totale kosten van een LNG-truck (TCO) zijn bij regulier gebruik al snel gunstiger dan die van een dieseltruck. Dat is mede te danken aan de structureel lagere prijs voor LNG. LNG wordt namelijk gewonnen over de hele wereld, niet alleen in het Midden-Oosten. Hierdoor bent u met LNG minder afhankelijk van de steeds weer veranderende olieprijs. Dat maakt de LNG-prijs stabiel en daarmee uw prijzen beter beheersbaar.

Groot aanbod krachtige trucks
De LNG-trucks doen in vermogen, koppel, laadvermogen en actieradius niet onder voor de moderne dieseltrucks.

Transitie naar Bio-brandstof
Wie nu overstapt op het al schonere LNG kan in de toekomst moeiteloos de overstap maken naar het nóg milieuvriendelijker bio-LNG, ook bekend als LBM (Liquefied Bio Methane). Bio-LNG wordt geproduceerd uit diverse bronnen zoals afval en mest en kan lokaal worden opgewekt. Rijden op bio-LNG reduceert de CO2-uitstoot in de hele keten met ca. 80% ten opzichte van diesel. Verschillende aanbieders werken momenteel hard aan het beschikbaar maken van Bio-LNG.  

Subsidie
Ook de overheid is druk bezig met het klimaat(akkoord) en steunt het rijden op schonere brandstoffen zoals LNG dan ook met gunstige regelingen. Zo is er momenteel in Nederland een LNG stimuleringsregeling van kracht, in Duitsland betaal je géén Maut en in België geldt er een 0-accijns regeling op LNG. Hierdoor draagt rijden op LNG niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan een goede business case.

Een uitgebreid LNG netwerk
Er is binnen Europa de afgelopen jaren hard gewerkt aan een LNG-netwerk. Binnen Nederland zijn er inmiddels 7 punten waar LNG kan worden getankt met DKV-acceptatie en dat aantal loopt steeds meer op. In de tanklocatieoverzicht van DKV kunt u – na het aanzetten van de LNG-filter – alle LNG-stations in Nederland en de rest van Europa bekijken.

Meer weten?
Heeft u meer vragen over LNG-stations, LNG-tanktrainingen, veiligheid of over LNG in het algemeen? Schroom dan niet om contact op te nemen met DKV Euro Service.

Met dank aan PitPoint


Check Also

Collaboration between DKV Euro Service and Nationwide Transport Breakdown Services in UK & Ireland

As from 30th December 2019, the responsibility for DKV ASSIST services in UK and Ireland …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button