zaterdag , 15 juni 2024
Breaking news
Home » Geen categorie » Flexibel maar voorspelbaar: drie voordelen van factoring voor jouw organisatie

Flexibel maar voorspelbaar: drie voordelen van factoring voor jouw organisatie

Betalingstermijnen van facturen zijn, afhankelijk van wie je het vraagt, een voor- of nadeel van zaken doen voor vrijwel elke onderneming. Betaal je eerder? Dat levert vaak korting op. Betaal je later? Dat maakt je financiële huishouding meer flexibel. Factoring is een manier voor ondernemers om de voordelen van beiden te plukken. Michel van Doorn, Manager Financial Services van DKV legt uit hoe het overdragen van je facturen jouw bedrijf beter kan maken.

Lange debiteurentermijnen? Geen probleem

Factoring is niets méér dan de voorfinanciering van je facturen, voordat jouw klant betaalt. Daarbij wordt het debiteurenrisico en het -beheer voor u overgenomen.

Stel: je hebt een transportbedrijf. Je biedt jouw klanten een ruime betalingstermijn van zestig dagen, waardoor zij relatief weinig korting van je krijgen. Jouw klanten zijn blij met deze afspraken, omdat het hen in staat stelt eerder hun eigen facturen te innen, dan dat ze hoeven te betalen. De ene hand wast de andere.

Maar… als transportbedrijf heb je natuurlijk je eigen vaste lasten. Je personeel moet betaald worden, er staan tolrekeningen open en je vrachtwagens hebben natuurlijk brandstof nodig. Die betalingen kunnen eigenlijk niet wachten. De betalingstermijn van zestig dagen is dan ineens lang, en factoring kan je helpen die termijn te overbruggen. Je levert de facturen van jouw klanten bij een factormaatschappij aan, die de rekeningen voor financiert. Zo geniet je het voordeel van een lange termijn (gunstige betalingsvoorwaarden) terwijl je wel snel over je liquiditeiten beschikt. En dat stelt je weer in staat het volgende te doen.

Snelle investeringen mogelijk

Dat je binnen 24 uur je facturen betaald krijgt, maakt geld vrij. Dat zijn liquididiteiten die je als ondernemer vervolgens in je eigen bedrijf kunt investeren. Factoring is een manier om snelle groei mogelijk te maken, zonder dat je als ondernemer bij de bank aan hoeft te kloppen voor extra krediet.

Banken zijn vaak namelijk huiverig om kleinebedrijven krediet te verstrekken. Investeringen moeten daarom vaak uit eigen middelen komen, en dan helpt het niet als je lang op de inkomsten van verdiende deals of klussen moet wachten. Zie het als een MKB-grondtransportbedrijf dat facturen uitstuurt voor drie enorme klussen, met een totaalwaarde van tienduizenden euro’s. Als het bedrijf die facturen voorgefinancierd kan krijgen, kan het (bijvoorbeeld) een nieuwe kipper kopen, zodat het nog meer opdrachten aan kan nemen. Zonder factoring kan dat misschien wel twee maanden duren, tot het grondverzet seizoen luwer is en de kansen zijn verkeken.

Minimaliseren van seizoensimpact

Veel bedrijven hebben te maken met de seizoensinvloed van de markt waarin zij opereren. Factoring vlakt de curve van de seizoenen af. Het zorgt voor snelle inkomsten wanneer die nodig zijn, zodat je zelf niet in de problemen komt met je eigen liquiditeiten.

Meer weten over factoring? Contacteer Michel.vanDoorn@dkv-euroservice.com of bel 06 30334502

Check Also

Davy Van den Bossche est le chauffeur routier le plus passionné de Belgique

A 43 ans, l’hommer originaire de Flandre orientale remporte la troisième édition de l’événement Le …

One comment

  1. Geachte,
    welke zijn de voorwaarden om tot factoring over te kunnen gaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button