zaterdag , 20 april 2024
Breaking news
Home » Geen categorie » Pompprijs of lijstprijs: wat bepaalt de keuze, en waarom is dat belangrijk?

Pompprijs of lijstprijs: wat bepaalt de keuze, en waarom is dat belangrijk?

Veel ondernemers weten niet hoe zij kunnen zien of zij duur of goedkoop tanken. Aan de pomp weten zij niet óf ze korting krijgen, en van welke prijs die mogelijke korting wordt afgetrokken. Dat komt vaak omdat deze ondernemers niet op de hoogte zijn van de twee verschillende prijssystemen die de Nederlandse aanbieders van brandstofpassen kunnen hanteren, en wat daar de voor- en nadelen van zijn.

Enerzijds zijn er aanbieders die een lijstprijssysteem hanteren, waar je brandstof afneemt tegen de landelijke adviesprijs en waar bedrijven wellicht achteraf korting krijgen. Anderzijds is er het pompprijsnetwerk, dat bij DKV grotendeels bestaat uit tankstations van Argos, Tango en TinQ. Zij bieden aan onder het motto: ‘What you see is what you get’. Je betaalt er de prijs die je op het bord ziet staan, en die is simpelweg zo laag mogelijk.

Korting achteraf
Het lijstprijssysteem is vaak onhandig voor bedrijven als die geen acute inzage hebben in de mogelijke kortingen die zij bij een aanbieder van zo’n systeem hebben afgesproken. Zo kun je als MKB’er in goed vertrouwen tegen de hoofdprijs tanken, ergens naast de snelweg, en dan maar ‘hopen’ dat je achteraf korting op je bon krijgt.

Argos, Tango en TinQ richten zich op prijsbewuste consumenten, en daar vallen bedrijven natuurlijk ook onder. Ondernemers die bij één van die drie netwerken tanken met de DKV-pas, weten dat zij nooit te veel betalen. Deze drie zijn overigens niet de enige aanbieders op het pompprijsnetwerk. Verschillende kleinere spelers bieden ook brandstof aan via dit model, en die zijn vaak in te zien via de app van een tankpasleverancier. Het pompprijsnetwerk is daarom ideaal voor wagenparkbeheerders. Die weten zeker dat wanneer auto’s van hun bedrijf bij die stations tanken, ze altijd de beste prijs krijgen. En met in totaal 650 stations is er van de genoemde aanbieders altijd wel een station in de buurt.

Schommelende brandstofprijzen
De afgelopen jaren en maanden stegen de prijzen van fossiele brandstoffen gestaag. Hoe hoger de adviesprijs, des te groter kan het financiële verschil zijn voor bedrijven als zij pas achteraf hun korting voor de brandstof krijgen – of helemaal niet. Veel bedrijven bevinden zich door de coronacrisis in een onzekere tijd. Zij kunnen het risico van een hoge brandstofprijs, en onzekere kortingen achteraf, daarom niet lopen. Voor hen is het pompprijsnetwerk echt een uitkomst.

Afbeelding 1: De fossiele brandstofprijzen stegen de afgelopen jaren gestaag (bron: CBS)

Door op de hoogte te zijn van het pompprijsnetwerk, en van afgesproken kortingen bij andere aanbieders, kunnen wagenparkbeheerders enorm veel geld besparen. Zo zijn er ondernemingen die hun personeel standaard ‘gewoon’ met een bankpas laten betalen, óók bij veel duurdere aanbieders. De maandelijkse extra kosten lopen dan al snel in de honderden of duizenden euro’s per maand, terwijl het rijtje Argos-Tango-TinQ voor iedereen te onthouden zou moeten zijn, en de app gebruikers bij twijfel kan helpen het juiste tankstation te kiezen.

Inzicht via de app
Aanbieders van tankpassen maken de geldende kortingen en prijzen inzichtelijk, meestal via een app. Daarin zien gebruikers van tankstations in hun buurt bij welk systeem zij horen, of hun aanbieder er dekking heeft én op hoeveel de korting uit zou komen, ook bij tankstations die lijstprijzen hanteren. Zo doe je er als wagenparkbeheerder alles aan zo weinig mogelijk voor brandstof te betalen, en dus verantwoordelijk bezig te zijn voor het bedrijf.

Check Also

Davy Van den Bossche est le chauffeur routier le plus passionné de Belgique

A 43 ans, l’hommer originaire de Flandre orientale remporte la troisième édition de l’événement Le …

7 comments

 1. is het tanken in bv Luxemburg voordeliger om gewoon met je eigen betaalpas af te rekenen ipv een tank pas ?

  • Als u zakelijk rijdt kan een tankpas voordeliger zijn dan een tankpas. Hiervoor is het wel noodzakelijk om even contact te hebben met DKV. Daarnaast heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om de BTW terug te krijgen met hulp van uw tankpasleverancier.

  • Ik heb getankt bij Total energies in Frankrijk. De pomp prijs darten plekken was €1 62. Nieuwe de achteraf gefactureerd via DKV en blijk ik in een keer prijs van €1,97 te betalen. 0.25 cent per liter verschil. Waar is de korting van de pomp gebleven is bij mij de vraag. Mijn maat heeft daar ook getankt met zijn bankpas en die heeft wel direct de korting. 25 cent vind ik nogal veel verschil. Dan vraag ik mij af waar de korting nu is gebleven is die bij DKV blijven haken? Anders vind ik dit puur oplichterij. Ik ga ervan uit dat de pomp prijs ook daadwerkelijk de prijs is die je gaat betalen met eventueel een kleine toeslag voor DKV. Maar geen 25 centiliter verschil. Dan Knip ik de kaart per direct door 2. Ik ga ervanuit gebruik te maken juist vanwege kortingen niet vanwege een service want die heb ik niet nodig.
   De grote ondernemers verdienen al genoeg aan de hoge brandstofprijzen oplichters zijn het allemaal inclusief DKV.

   • Hier exact dezelfde ervaring als Ron… We zoeken bewust de goedkopere tankstations uit en DKV blijkt heel geniepig ruim € 0,25 (excl. BTW) op de literprijs te plaatsen en daarnaast ook nog eens een servicefee te rekenen. Op deze manier zal ik over de afgelopen twee weken meer dan € 80,00 extra moeten betalen bovenop de prijs welke het tankstation rekende. Als dit normaal is bij DKV gaat hier ook direct de schaar door de kaart en adviseer ik iedereen ik mijn netwerk met klem om geen zaken met DKV te doen.

    Bij ontvangst van de tankpas ontvingen wij juist een mail met daarbij informatie dat DKV 0% fee en marge bovenop de pomprijs zal rekenen.

   • Beste Ron, bedankt voor je reactie en we begrijpen de verwarring. Je kan met DKV wel degelijk voordelig uit zijn. Een lijstprijs (met korting) heeft als voordeel dat je niet meer hoeft na te denken welk tankstation voordelig is. Je hebt met DKV een vaste korting op de adviesprijs afgesproken en die krijg je bij dat hele netwerk. In veel gevallen is die korting hoger dan de korting die direct aan de pomp gegeven wordt. Neem gerust even contact met me op om te kijken wat in jouw situatie een voordelige keuze is. Daarnaast hebben we in Nederland ook de mogelijkheid om tegen pompprijs te tanken. Dat kan bij netwerken die vaak al een zeer aantrekkelijke pompprijs hanteren, zoals TinQ, Tango, Argos en Sneltank. In het buitenland is de situatie weer anders. De keuze voor een lijst- of pompprijs in een land is meestal geen keuze van DKV, maar het prijssysteem waar men in dat land aan gewend is. Ik help je graag om voordeliger te tanken, dus laat het gerust aan me weten.

  • Vraag ??
   Als wij tanken met die kaart dan prijs van benzine zal het zelfde zijn als tankstation of moeten wij extra betalen ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button