vrijdag , 26 april 2024
Breaking news
Home » Continuity » De EETS-compliant tolbox en de toekomst (1): Kies voor de juiste technologische basis

De EETS-compliant tolbox en de toekomst (1): Kies voor de juiste technologische basis

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste tolboxen geschikt voor heel Europa, ofwel EETS-compliant tolboxen, komen binnenkort beschikbaar. En u staat voor een keuze. Wij raden onze aan om deze laatste keuze niet alleen te baseren op de huidige situatie en huidige leveranciers. Het is belangrijk te evalueren wat de impact van uw keuze is voor de toekomst. Want de EETS-compliant tolbox is meer dan slechts een tolbox. De EETS-compliant tolbox zal uiteindelijk onderdeel uitmaken van een groter technologieplatform voor kostenbeheersing en operationele efficiency, bijvoorbeeld door middel van rapportages en data analytics. In deze nieuwe blogserie ga ik hier dieper op in. Maar om bij het begin te beginnen – over welke basistechnologie moet een EETS-compliant tolbox minimaal beschikken om vandaag en in de toekomst te voldoen?

 

Waar móet een EETS-compliant tolbox technologisch in voorzien?

 Allereerst: vergewis u ervan dat de leverancier van uw keuze geregistreerd is als EETS-provider. Dit betekent dat zij voldoen aan een aantal richtlijnen, zoals één contract, één OBU en één factuur. Een tweede belangrijke factor is de mogelijkheid om tol te registeren en af te rekenen via zowel  DSRC (Dedicated Short Range Communications) als GNSS (Global Navigation Satellite System). Maar dan zijn we er nog niet. Controleer bij de leverancier van uw keuze of er rekening is gehouden met tariefstelling uitgaan van het aantal assen, wat in de toekomst van belang is voor Duitsland en Oostenrijk, én of, wanneer en hoe het Italiaanse systeem wordt ondersteund, omdat dit systeem is gebaseerd op een draadloze standaard die anders is dan die van de overige DSRC-landen. Voldoet uw leverancier (nog) niet aan deze extra vereisten dan kan dit betekenen dat u in de toekomst toch moet voorzien in andere, of extra tolboxen.

 

Waar kan een EETS-compliant tolbox technologisch in voorzien?

Denk bij uw leverancierskeuze na over de gebruikersvriendelijkheid. De box moet uiteraard eenvoudig te installeren zijn (plug & play), en omdat in de toekomst nieuwe landen zich zullen aansluiten bij het EETS-systeem is het belangrijk dat nieuwe landen eenvoudig geactiveerd kunnen worden door middel van automatische ‘over the air’ updates (OTA). Zo voorkomt u dat voertuigen terug moeten naar een centraal punt voor uitgebreidere software upgrades, wat tijd en geld kost. De boxen zouden ook eenvoudig uit te wisselen zijn tussen verschillende voertuigen, om bijvoorbeeld te kunnen beschikken over reservetolboxen. Ook is het ons inziens belangrijk dat uw nieuwe tolbox is gebaseerd op moderne technologie. De eerste tolbox is ontworpen in jaren ’90, het tijdperk van groene schermen, zonder een moderne, intuïtieve gebruikservaring. EETS-compliant tolboxen die zijn doorontwikkeld op basis van verouderde technologie zullen het uiteindelijk afleggen tegen EETS-compliant tolboxen die helemaal opnieuw zijn ontworpen gebruikmakend van de technologische kennis van 2018. Enerzijds omdat de technologische basis niet in staat zal blijken te voldoen aan toekomstige technologische vereisten, zoals data analytics. Anderzijds omdat een tolbox die ontwikkeld is op basis van oude (legacy) technologie storingsgevoeliger zal blijken en de updates, die dankzij EETS en digitalisering van tolmanagement niet een of twee keer per jaar zullen plaatsvinden, maar continu, langzaam zullen verlopen, wat impact heeft op de continuïteit.

 

 De technologie achter de DKV BOX EUROPE

 

 

 

 

 

 

 

Puzzle_NL

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button