zaterdag , 15 juni 2024
Breaking news
Home » Compliance » Eerste EETS-compliant tolbox, de DKV BOX EUROPE, geïnstalleerd in Nederland. Wij doen wat wij beloven.

Eerste EETS-compliant tolbox, de DKV BOX EUROPE, geïnstalleerd in Nederland. Wij doen wat wij beloven.

Door: Gertjan Breij, managing director DKV Euro Service Benelux, United Kingdom & Ireland

 

 

 

 

 

De DKV BOX EUROPE uitgereikt aan Don Trucking op 2 augustus jl. Van links naar rechts: Gertjan Breij – managing director DKV Euro Service Benelux & United Kingdom, Darek Hejnicki – operationeel directeur bij Don Trucking, Don de Jong – oprichter Don Trucking en Thomas Klusemann –  Head of Product Management Toll bij DKV Euro Service

Afgelopen donderdag, 2 augustus was ik te gast bij Don Trucking in Ulft. Deze innovatieve logistieke dienstverlener, met vestigingen in Bydgoszcz, Polen en het Gelderse Ulft, is een van de vele klanten van DKV Euro Service die in augustus de laatste tests gaan doen met de DKV BOX EUROPE, onze EETS-compliant on-board units waarmee op middellange termijn in heel Europa tol wordt afgerekend conform de richtlijnen van EETS (European Electronic Toll Service). Naast transactiegegevens worden ook alle met de on-board unit verbonden processen getest, zoals noodsituaties en klantenservice.

Don Trucking gaat de DKV BOX EUROPE testen met 15 trucks. Daarna kan Don Trucking op het moment dat er nieuwe landen aangesloten worden op de DKV BOX EUROPE via een online portal eenvoudig nieuwe landen activeren, om zo de verschillende losse on-board units langzamerhand uit te faseren, waarbij het niet nodig is om de on-board unit nogmaals te vervangen. Er is bij deze eerste introductie namelijk al rekening gehouden met toekomstige technische functionaliteiten die nodig zijn voor Duitse tol (het invoeren van het aantal assen) of Italiaanse tol. Het is de planning dat de aansluiting van de Duitse tol begin 2019 plaatsvindt, gevolgd door de zogenoemde DSRC-landen (Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Portugal). Kort daarna worden ook Italië en de Öresund en Storebaelt bruggen in Scandinavië geactiveerd. Zo zal eind 2019 al een groot deel van de Europese tolsystemen zijn geïntegreerd in de DKV BOX EUROPE.

Installatie gereed binnen een kwartier

Ondanks maandenlange technische voorbereidingen en het feit dat wij onze DKV BOX EUROPE betrekken via Toll4EUROPE, een joint-venture met uitsluitend marktleiders op het gebied van tol en technologie, te weten DKV, Daimler en T-Systems, was de installatie voor mij een spannend moment. Doen wij wat wij beloven? Gelukkig bleken alle zorgen ongegrond, de eerste DKV BOX EUROPE was binnen tien minuten geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Dit komt mede omdat dankzij de vaste kabelboom de installatie zeer eenvoudig verloopt, omdat de meest recente boxen al een standaard stekkerconnectie hebben. Of, zoals Darek Hejnicki, operationeel directeur Polen bij Don Trucking het stelde: “Dit kunnen zelfs mijn kinderen”. Deze nieuwe on-board unit is volledig plug & play, een beetje te vergelijken met een Apple telefoon. Dit zorgt voor zeer lage transitiekosten.”

 

 

 

 

 

De DKV BOX EUROPE, de eerste EETS-compliant on-board unit geleverd in Nederland

Wat betekent dit voor Don Trucking?

Na de officiële momentjes en het installeren van de eerste DKV BOX EUROPE heb ik nog even nagepraat met Darek Hejnicki en Don de Jong, oprichter van Don Trucking. De DKV BOX EUROPE is in nauw overleg met onze klanten, via diverse focusgroepen, ontwikkeld. Onze klanten hebben dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de uiteindelijke functionaliteiten van de on-board unit. Het is namelijk nooit ons streven geweest om ‘slechts’ een on-board unit te ontwikkelen waarmee tol kan worden afgerekend. Het heet tenslotte EETS: European Electronic Toll Sérvice, niet EETB: European Electronic Toll Boxes. Toch vond ik het interessant om met deze heren te praten over wat deze nieuwe on-board unit nu voor hun operatie betekent. Gaat het ‘slechts’ om één box met één factuur, of gaat het om meer?

Volgens Darek Hejnicki gaat het om meer. Hij vertelde me: “Natuurlijk is het belangrijk om alle verschillende tolboxen, kastjes en apparatuur in het dashboard te vervangen voor één on-board unit voor heel Europa. Wist je dat wij in Polen weleens zijn beboet, omdat er te veel elektronica in de cabine zit? Dat kan natuurlijk niet langer. Maar, voor mij als operationeel manager gaat het vooral om het vereenvoudigen van onze operationele bedrijfsprocessen. Je wilt niet weten hoe lang ik bezig ben met het registreren van een nieuw voertuig om door de verschillende landen te rijden. Eén box en één factuur is belangrijk, maar vooral ook één premium portal, en éénmalig papierwerk.” Voor Don de Jong betekent het verkrijgen van inzicht in realtime data een belangrijke stap voorwaarts. “Dankzij de DKV BOX EUROPE worden wij in staat gesteld om sneller en accurater te factureren. Omdat DKV via de joint-venture Toll4Europe mede-eigenaar is van de data hebben wij vanaf het moment dat alle landen in de on-board unit zijn opgenomen direct inzicht in onze aankoopinformatie en track & trace. Ik ben zo enthousiast over die live data, omdat wij nu nog lang moeten wachten op de benodigde data ten behoeve van facturatie, wat ons facturatieproces onnodig vertraagt, of vraagt om extra controles.”

Natuurlijk was ik ook benieuwd waarom zij voor deze nieuwe, EETS-compliant tolboxen van DKV gekozen hebben. Don de Jong: “DKV heeft ons leven altijd eenvoudiger gemaakt. En, wij werken graag samen met partijen die, net als wij, vooroplopen in de markt. Wij doen dit door middel van bijvoorbeeld het bouwen van hotels voor onze chauffeurs en het zetten van stappen op het gebied van duurzaamheid, zoals de recente aanschaf van 20 LNG trucks. DKV loopt ook voorop in de markt, met name op het gebied van technologie, en komt haar beloften na. Wij zagen dit tijdens de introductie van de Belgische tol, en wij zien dit nu weer bij de introductie van EETS-compliant tolboxen. Want natuurlijk hebben wij ook naar andere aanbieders gekeken, maar bij DKV zijn wij zeker dat zij hun beloften nakomen. Volgens mij zijn wij in Nederland nu de allereerste met werkende EETS-compliant on-board units aan boord, die niet meer hoeven te worden vervangen als er nieuwe landen worden toegevoegd, zoals Italië, en wij zijn hier erg trots op.”

 

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

One comment

  1. Beste,

    Welke landen werken nu al op deze box we zouden een duitse en franse tolbox moeten en zijn aan het denken zo een box te plaatsen .
    We zijn wel al klant bij dkv.

    Met vriendelijke groeten,

    Beliën René

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button