Noordwijkerhout, 1 februari 2018 – Met ingang van 1 april 2018 schakelt Slovenië om van een tolsysteem met slagbomen op een systeem waarbij men gewoon kan doorrijden. Het nieuwe systeem heet DarsGo en is verplicht voor alle voertuigen van meer dan 3,5 ton. Matej Kranjc van tolexploitant DARS en Gertjan Breij van DKV Euro Service Benelux leggen in een interview uit wat transportondernemingen kunnen doen om zichzelf van een vlotte tolafhandeling onderweg te voorzien. Vervolgens geven ze ook mee welke voordelen zij kunnen verwachten van DarsGo.
Matej Kranjc, waarom introduceert Slovenië nu een nieuw tolsysteem?
Kranjc: Het bestaande tolsysteem heeft zijn diensten al jaren bewezen. We worden echter geconfronteerd met een alsmaar hogere verkeersintensiteit, die lange wachtrijen veroorzaakt aan de tolpoorten. Dat is de reden waarom Slovenië nood had aan een geavanceerd tolsysteem dat zorgt voor een goede doorstroom – d.w.z. zonder slagbomen – zoals DarsGo.
Welke routes worden meegenomen door het nieuwe tolsysteem?
Kranjc: DarsGo neemt alle autowegen op, en de Karawanken tunnel.
Wat gebeurt er met de kaarten en boxen die momenteel in gebruik zijn?
Kranjc: DARS kaarten en ABC tolboxen die tot nu toe in gebruik zijn, worden vanaf 1 april 2018 ongeldig. Het openstaande saldo wordt natuurlijk terugbetaald aan de klant. Gebruikers kunnen zich vanaf nu registreren voor het nieuwe systeem.
Gertjan Breij, wat biedt DKV aan voor de afhandeling van de Sloveense tol?
Breij: DKV biedt uitkomst wanneer de tolgebruikers worden geconfronteerd met de administratieve rompslomp als ze zich willen registreren voor de Sloveense tol. Wij ondersteunen onze klanten door dit voor hen op ons te nemen, zodat zij zich kunnen concentreren op hun kernactiviteit: het op tijd leveren van goederen. Om dit te garanderen, bieden wij een unieke registratiedienst aan. Voor de voertuigen die al via DKV zijn geregistreerd in Slovenië voor het oude systeem, zal DKV de klant voorstellen deze ook voor het nieuwe tolsysteem te registreren. Dit bespaart de klant een hoop moeite, naast extra kosten.
Hoe ontvangt de gebruiker zijn tolbox?
Breij: De gebruiker kan kiezen: ofwel krijgt hij zijn On Board Units (OBUs) binnen de Europese Unie kosteloos geleverd, of hij haalt deze af bij een van tevoren overeengekomen DARS servicestation.
Welke extra services biedt u aan?
Breij: Wij profileren ons als een service provider in alle opzichten. Dat houdt in dat wij onze klanten niet alleen ondersteunen bij de Sloveense tol, maar alles aanbieden wat nodig is voor een allesomvattende ontzorging. Voorbeelden zijn de tolafhandeling in 30 Europese landen, een brede voorziening van brandstof bij meer dan 46.000 tankstations in heel Europa en restitutie van belasting en diensten voor voertuigen. De klant ontvangt slechts één factuur met een transparant overzicht van alle kosten.
DKV Euro Service heeft de introductie van de DKV BOX EUROPE aangekondigd voor de tolafhandeling in heel Europa. Zijn jullie van plan om ook Slovenië te dekken?
Breij: Doel is om van bij de start in 2018 de Belgische tol te kunnen afrekenen. Direct daarna worden Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië opgenomen. Omdat bij Duitsland en Polen vanuit de tolproviders nog geen sprake is van een verbindende toezegging tot toepassing van de EETS-verordening, is het nu nog niet zeker wanneer tolregistratie en –afrekenen met een EETS-OBU voor deze landen kan worden aangeboden. Dat geldt overigens in gelijke mate voor alle andere partijen die EETS aanbieden.