zaterdag , 14 september 2024
Breaking news
Home » Compliance » The Future is Now (2) | Disruptie in de transportsector

The Future is Now (2) | Disruptie in de transportsector

Blogserie over de transportsector anno 2030 door Gertjan Breij, Managing Director DKV Euro Service Benelux

 

 

 

 

 

De wereld verandert snel. In dit kader wordt veel gerefereerd aan de term disruptie, of digitale disruptie. Nieuwe digitale innovaties of doorbraken die een ontwrichtende werking zouden  hebben. Die ervoor zorgen dat consumenten en markten op een nieuwe manier bediend kunnen worden. Wat betekent dit voor de transportsector? Welke macro-, meso- en microtrends zien we die onze branche vandaag de dag al beïnvloeden en die mede bepalen hoe de sector er anno 2030 uitziet?

Op macroniveau zien we dat de snelle technologische veranderingen snel resulteren in gedragsveranderingen. De individuele consument wordt steeds machtiger. Dit heeft bijna een sterkere invloed dan wetgeving, denk hierbij bijvoorbeeld aan de kledingindustrie en het ‘Primark degrading sweatshop debacle’[1], dat uiteindelijk viraal is gegaan op sociale media. Dit is iets wat een gemiddeld transportbedrijf morgen kan overkomen, denk bijvoorbeeld aan een online filmpje over een roekeloos rijdende chauffeur. Een andere gedragsverandering die we signaleren is de opkomst van generaties Y (millennials, Google-generatie) en Z (de ‘open wereldburger’). Generatie Y wil vrijheid, zelfontplooiing en flexibiliteit, deze job hoppers kiezen voor sfeer in plaats van salaris. Generatie Z wil geïnspireerd worden, voor hun is de ‘manager’ niet automatisch de autoriteit. Voor deze generaties komt de deeleconomie als tweede natuur, wat weer impact heeft op de marktvraag (en dus op onze branche). Daarnaast zien we dat veel klassiek ingerichte bedrijven het moeilijk vinden om deze generaties, die zo hard nodig zijn om digitaal te innoveren, aan zich te binden als werknemer.

Ook op mesoniveau zien we dat de snelle technologische ontwikkelingen de transportsector enorm beïnvloeden. Zaken als tube logistics, 3D printing, Robotics, Internet of Things en augmented reality veranderen niet alleen onze business modellen, zij zorgen ook voor toenemende transparantie. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij het AI – het Automatic Identification System. Deze ontwikkelingen zorgen op hun beurt weer voor innovatieve nieuwkomers. Disruptors met nieuwe concepten en benaderingen, zoals Shippo, Kontainers en Cargomatic. In dit kader stel ik mijzelf vaak de vraag ‘Hoe kan DKV Euro Service ervoor zorgen dat wij diegenen zijn die de branche op zijn kop zetten, in plaats van af te wachten tot iemand anders de branche op zijn kop zet.’ Dit op gebied van productinnovatie (onder meer alternatieve brandstof) en diensten & services zoals dataverrijking . Hierbij is de ‘nieuwe’ rol van OEM`s op gebied van ontwikkeling mede bepalend.

Wat betekent digitale disruptie voor u als bedrijf? Wat is de impact op microniveau? De snelle technologische veranderingen, resulterend in gedragsveranderingen, de opkomende deeleconomie en de opkomst van disruptors in onze branche maakt dat we niet alleen onze huidige product- en dienstenportfolio onder de loep moeten nemen, maar ook moeten kijken naar onze organisatiestructuur. De wereld is constant aan het veranderen, dus zelfs als we vandaag een innovatief product of dienst introduceren om in de toekomst sterker te staan, moeten we ons realiseren dat dit product of deze dienst over vijf jaar alweer verouderd is. Daarom moeten we ons bedrijf opnieuw, dynamisch inrichten. Deloitte noemt dit in haar rapport 2017 Tech Trends ‘The Kinetic Enterprise’[2], ofwel: het kinetische bedrijf. Dit is een bedrijf dat flexibel genoeg is om snel te reageren en waar groepen medewerkers, waarvan er veel behoren tot de generaties Y en Z, samenwerken door alle lagen heen. Omdat hiërarchie in dit type organisatie bijna non-existent is, zijn teams in staat om zelfstandig beslissingen te nemen.

Ook bij DKV Euro Service zijn wij bezig met deze ontwikkelingen. Zo is onze rol de afgelopen jaren veranderd van ‘leverancier van tankkaarten’ naar full-service dienstverlener voor mobiliteitsvraagstukken. Een adviserende partij die daarnaast uiteraard vooruitstrevend is op het gebied van technologie, wat erin resulteert dat wij onze klanten helpen met het optimaliseren van hun businessprocessen en het bieden van inzicht in hun operatie door middel van rapportages & analytics met een wow! factor.

Toch wil ik hierbij wel een kanttekening plaatsen. Ondanks alle veranderingen en transformatie, ben ik van mening dat bedrijven nooit mogen vergeten waar ze vandaan komen. Ondanks internet en e-mail is het soms toch nog leuk om gewoon een kaartje te kunnen sturen en te ontvangen. Dit is iets waar wij bij DKV veel waarde aan hechten, ook als het gaat om onze dienstverlening. Daarom blijven wij bijvoorbeeld investeren in persoonlijk klantcontact en onze 24-uurs, persoonlijke dienstverlening.

[1] https://www.theguardian.com/sustainable-business/sustainable-fashion-blog/primark-label-cry-help-bangladesh-women-factories

[2] http://www.deloittedigital.com/us/blog/the-kinetic-enterprise-announcing-deloittes-2017-tech-trends-report

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button