donderdag , 25 april 2024
Breaking news
Home » Geen categorie » Misverstanden over elektrisch rijden: van range anxiety tot zelfrijdende auto

Misverstanden over elektrisch rijden: van range anxiety tot zelfrijdende auto

Vanaf 2035 zullen nieuwe auto’s, als het aan de overheid ligt, alleen nog in elektrische uitvoeringen verschijnen. E-mobility is een hot topic, maar voor een volledig elektrische toekomst zijn er nog te veel misverstanden. Rogier Wissink, Country Manager e-Mobility bij DKV zet vijf vooroordelen op een rijtje.

Misverstand 1: De kans is groot dat je zonder stroom komt te staan
De kans is ongeveer net zo groot als met een benzine-, gas- of dieselmotor. Nederland heeft tienduizenden publieke laadpunten waar je de elektrische auto op kunt laden. Plan je stops, zodat je ook in landen met minder laadpunten op tijd even van de snelweg gaat. Deze zogenaamde range anxiety (ongerustheid over het bereik) komt puur doordat elektrisch vervoer relatief nieuw is.

Misverstand 2: Met de elektrische auto kom je niet ver
De accu van een Citroën C-Zero, een BMW i3 of een Volkswagen e-Up bracht je een jaar of vijf geleden slechts 150 kilometer ver. Tegenwoordig halen elektrische personenauto’s gemakkelijk een afstand van 400 kilometer en sommige modellen 500 kilometer op één volle batterij. Binnenkort rijd je met de elektrische bolide van Utrecht naar Parijs, zonder onderweg te hoeven laden.

Misverstand 3: Elektrisch rijden is duur
De aanschafprijs van een elektrische wagen ligt inderdaad hoger dan van een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Wél ben je minder geld kwijt aan onderhoud, omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen en dus minder frictie heeft. Bovendien is elektriciteit goedkoper dan benzine, en dit prijsverschil loopt op. Het verschil in aankoopprijs heb je daarom relatief snel terugverdiend, vaak binnen drie jaar.

Misverstand 4: Het laden duurt zo lang
Het ‘tanken’ met een elektrische auto gebeurt op twee manieren: op locatie (thuis of op het werk) en onderweg. Vaak geldt dat je op publieke laadpunten maar even hoeft te laden, om weer genoeg energie te hebben die je tot het eindpunt brengt. Daar kun je met een privélaadpunt de accu volledig opladen, zonder dat tijd een issue is. Ook komen er voortdurend laadpunten bij en de laadsnelheid ligt steeds hoger.

Misverstand 5: Elektrisch rijden is gevaarlijk
Elke keer als er iets met een elektrische auto misgaat, vind je het in de kranten terug. Maar wist je dat het brandgevaar van een benzinemotor veel groter is? Bovendien: bij een botsing met een elektrische auto kreukt de voorkant van de wagen vaak als een accordeon in elkaar, omdat er geen motor aan de voorkant zit. In een ‘klassieke’ auto bots je als het ware op de motor, waardoor de impact veel groter is. Crashtests bevestigen dat. Elektrisch rijden is veel veiliger dan ‘ouderwets’ rijden.

Check Also

Davy Van den Bossche est le chauffeur routier le plus passionné de Belgique

A 43 ans, l’hommer originaire de Flandre orientale remporte la troisième édition de l’événement Le …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button