vrijdag , 23 oktober 2020
Breaking news
Home » Geen categorie » Met de leaseauto op vakantie? Dit moet je weten!

Met de leaseauto op vakantie? Dit moet je weten!

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat ze met hun leaseauto op vakantie gaan. Ze denken misschien niet dat er regels verbonden zijn aan een lange trip met ‘de auto van de zaak’. Toch is het de moeite waard je in de regels te verdiepen. Die kunnen namelijk per werkgever, per leasemaatschappij, verschillen.

Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig

Soms ben je niet gemachtigd om de leaseauto in het buitenland te gebruiken. Vaak gelden regelingen voor eigen gebruik tot maximaal 500 kilometer. Daar kun je vanuit Utrecht net Parijs mee halen.

Het is mogelijk om je leaseauto thuis te laten en via het leasebedrijf aan een Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) te komen. De bijtelling voor je reguliere leaseauto komt dan stil te staan, dus je voorkomt dubbele kosten. Voor het TVL kun je aparte afspraken maken over je bijtelling en andere kosten. Informeer hierover bij je werkgever, en zorg dat alles schriftelijk wordt vastgelegd. Eventuele fiscale bijtelling komt dan namelijk ‘gewoon’ op het TVL te staan en voor het ‘hoofdvoertuig’ vervallen ze dan voor de vastgelegde periode.

De all-in vakantieganger

Sommige werknemers hebben een mooie deal met hun werkgever. Zij kunnen hun leaseauto zonder enig omkijken of extra administratie mee op vakantie nemen. Heb je met je baas afgesproken dat de auto voor zowel privé als zakelijk gebruik bruikbaar is? Zorg dan nog steeds dat je weet wat de gevolgen voor je bijtelling zijn en leg de afspraken vast.

Heb je een tankpas van de zaak? Weet dan of die alleen binnen Nederland, of binnen heel Europa, bruikbaar is. Is je tankpas ook in het buitenland geldig? Je werkgever kan dan toestemming geven dat je hem gebruikt en de kosten achteraf bij je factureren of compenseren.

Eigen zaak

Voor ondernemers met een leaseauto vanuit een eigen bedrijf verandert er eigenlijk niets in vergelijking met bovenstaande voorbeelden. Wat zij ook doen: het moet administratief kloppen.

Afspraken tussen drie partijen

De praktijk leert dat er tussen de werknemer, werkgever en het leasebedrijf vaak enige onduidelijkheid is over wat wél en niet kan. Zo staan sommige leasebedrijven toe dat gezinsleden de auto ook besturen. Anderen doen dat niet. Voorkom dat je problemen krijgt met je verzekering en zorg dat je de regels zwart op wit hebt.

Check Also

Arrêt de l’acceptation de la DKV CARD chez les exploitants de péage en France à partir du 1er janvier 2021

Passez dès maintenant au boîtier de télépéage. Changez dès cette année et la voie est …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button