vrijdag , 29 maart 2024
Breaking news
Home » Cost management » Wat is het verschil tussen lijstprijzen en pompprijzen?

Wat is het verschil tussen lijstprijzen en pompprijzen?

Je hoort de termen regelmatig vallen; lijstprijzen en pompprijzen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Is de één voordeliger dan de ander? Zijn het onderhandelde prijzen? Wat wordt waar aangeboden?

We krijgen van onze klanten vaak de vraag hoe het nou precies zit met de lijst- en pompprijzen. Dit artikel dient op te helderen wat de verschillen precies zijn, zodat u als klant weet waar u aan toe bent.

Lijst- en pompprijzen worden gehanteerd binnen de Benelux. Wij werken aan artikelen waarbij overige landen aan bod komen, houdt ons blog in de gaten voor meer informatie.

Pompprijzen

De pompprijzen zijn simpelweg de prijzen die zichtbaar zijn op de borden bij de pomp. Deze verschillen per regio, locatie van het pompstation en de franchise ondernemer. Het kan in verschillende landen zo zijn dat er meerkosten bovenop de pompprijs komen. De pompprijs wordt daarnaast gebaseerd op de lijstprijs.

Lijstprijzen

Lijstprijzen zijn hetzelfde als adviesprijzen; een officieel advies afgegeven aan pompstations door de overheid of door oliemaatschappijen. Brandstoffen als benzine, diesel en LPG zijn slecht voor het milieu waardoor er door de overheid accijns geheven wordt op het gebruik. De prijs kan daarnaast afhangen van de markt en wordt per land bepaald. Ook kan het zijn dat deze prijs alleen voorgeschreven wordt aan geselecteerde pompstations. De prijszetting en geldigheidsduur kan dan ook van markt tot markt verschillen. De lijstprijs hoeft dus niet gelijk te zijn aan de prijs die zichtbaar is aan de pomp.

Zo worden binnen de Benelux bij de meeste stations (met uitzondering van een deel van de Esso stations & de Shell Nederland stations, hier gelden pompprijzen) officiële lijstprijzen gehanteerd. In de rest van Europa gelden bij de meeste stations de pompprijzen, hier kunnen o.a. Total stations een uitzondering zijn, daar worden wel lijstprijzen gehanteerd.

De actuele stand van de prijzen vindt u via deze link.

afbeelding-lijst-en-pompprijzen

 

 

 

 

 

 

Wetgeving

Binnen de Benelux gelden wettelijke bepalingen voor de verkoop van brandstof die van invloed kunnen zijn op de lijstprijzen. De brandstofprijzen worden opgebouwd in 5 stappen. Van de productprijs van ruwe olie in fase 1 tot het eindbedrag bij het tankstation in stap 5. De kosten van de raffinaderij en de transportkosten tikken niet echt aan, pas wanneer in Nederland de accijns wordt toegevoegd schiet de prijs omhoog. In Nederland is dit bedrag namelijk vastgesteld op 44%, waarna er ook nog 21% BTW toegevoegd wordt.

 Voordelen voor DKV klanten

DKV Euro Service gaat graag een stapje verder om ervoor te zorgen dat klanten kostenefficiënt kunnen ondernemen en ondersteunen dan ook in kostenmanagement. Via DKV profiteren klanten van een aantal voordelen:

Tanken met DKV levert, naast mogelijke prijsvoordelen, nog andere voordelen op:

  • Tanken bij meer dan 55.000 aangesloten service stations wereldwijd.
  • Eenvoudige BTW teruggave via de DKV facturatie.
  • Gemotiveerde back-office die voor u klaarstaat om u te helpen bij vragen of problemen.
  • Lage gebruikskosten aan de hand van een service-fee.
  • Efficiënt en transparant overzicht van alle gemaakte kosten in één DKV afrekening.

Voor meer informatie over de diensten van DKV kunt u onze website raadplegen.

Check Also

Leading charge point operators plan roaming agreement in the Nordics and UK

Leading charging solutions providers sound the bell for open standard for charging networks for electric …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button