vrijdag , 26 april 2024
Breaking news
Home » Continuity » Is elektromobiliteit de toekomst?

Is elektromobiliteit de toekomst?

Door Gertjan Breij, managing director DKV Euro Service Benelux

Zoals al eerder gesteld in de blogserie van DKV ‘The Future is Now’ zal het duurzaamheidsvraagstuk de transportsector de komende decennia drastisch veranderen. Het is evident dat de transport- en logistieke sector haar bijdrage moet gaan leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit gebeurt mede door het gebruik van alternatieve brandstoffen en het vervangen van de vloot met e-auto’s en e-trucks. Maar, is elektromobiliteit de toekomst voor de transportsector? Of komt de bijdrage aan het duurzaamheidsvraagstuk uit een andere hoek?

Elektrisch is sterk in opkomst

De ontwikkelingen op het gebied van elektrische trucks volgen elkaar in een rap tempo op. Al in 2013 lanceerde Heineken, in samenwerking met Hytruck, G. van der Heijden Distributie en de gemeente Rotterdam een 19-tons elektrische vrachtwagen. In 2016 lanceerde Mercedes-Benz zijn 26-tons Urban eTruck. In mei dit jaar heeft Boonstra Transport de eerste 44-tons elektrische truck ter wereld is in gebruik genomen. Ook andere fabrikanten als MAN, VDL en Tesla zijn druk bezig met de ontwikkeling van e-trucks. Met de opkomst van e-trucks zien we tegelijkertijd dat er veel geïnvesteerd wordt in de bijbehorende infrastructuur. Het aantal oplaadpunten doorheen wordt door heel Europa stijgt en serviceproviders als DKV Euro Service bieden steeds vaker de mogelijkheid om fuel cards te gebruiken voor elektrisch laden.


Vraagtekens

Toch stelde Lars Stenqvist, EVP van Volvo Group Truck Technology in september dit jaar tijdens een rondetafelbijeenkomst aan elkaar in Washington dat ‘elektrische voertuigen de wereld niet zullen overnemen’.[1] Ondanks dat ook Volvo inziet dat elektromobiliteit en hybridetechnologie steeds belangrijker worden ipv wordt, blijven het nieuwe technologieën die worden toegevoegd aan verouderde technologieën. “Het houdt ons tegen dat we er problemen mee hebben om de vertrouwde technologieën achter ons te laten,” stelt Stenqvist.

The last mile versus long-haul

Volvo Group ziet, net als DAF, meer in hybride technologieën voor de last mile. Voor long-haul en heavy duty vervoer kun je volgens deze partijen beter denken aan oplossingen als de e-Highway, waarbij vrachtvervoer elektronisch over de weg wordt aangedreven. Dit laatste zou alleen in Duitsland al resulteren in een besparing van 6.000.000 ton CO2 als 30% van de trucks op de Duitse snelwegen hier gebruik van zouden maken[2]. Gaan we uit van een gemiddelde (nog aan de lage kant geschatte) prijs van 100 euro per ton CO2 wanneer CO2 daadwerkelijk een kostenpost gaat worden, dan is dit een besparing van maar liefst 600 miljoen. De ontwikkeling van deze e-Highway lijkt geen ver-van-ons-bed-show te zijn. Zo zal Siemens in opdracht van de Duitse deelstaat Hessen een bovenleiding voor geëlektrificeerd vrachtvervoer op een tien kilometer lang stuk Autobahn installeren op de A5 tussen luchthaven Frankfurt en het knooppunt Darmstadt.

Alternatieve brandstoffen een serieus alternatief?

Volgens de assetvisie ‘Trucks en Trailers’ van de ING, gepubliceerd in 2016, zal de verkoop van vrachtwagens met alternatieve brandstoffen de komende tien jaar toenemen van minder dan 1 procent nu naar 15 tot 20 procent in 2025.[3] Het gaat in dit rapport om zowel (het bijmengen van) biodiesel als LNG- en elektrische trucks. Waterstof wordt in dit rapport niet specifiek benoemd. Toch verwachten we bij DKV Euro Service dat waterstof, voor zowel de short-haul als de long-haul, een significante rol van betekenis moet weg want dubbelop gaat spelen. Overal om ons heen ontstaan initiatieven om van rijden op waterstof realiteit te maken. Zo ontwikkelt Scania in samenwerking met het Noorse Asko momenteel een truck op waterstof voor een actieradius van 500 kilometer. In Amerika rijdt momenteel een 40-tons truck op waterstof als pilot voor Toyota. Maar ook in Nederland zien we verschillende waterstofinitiatieven. Zo is in Noord-Holland een proef opgestart waarbij binnen drie jaar honderd vuilniswagens op waterstof zouden moeten rijden.

Samenvattend moeten we concluderen dat de toekomst lastig valt te voorspellen. Overal om ons heen zien we nieuwe initiatieven, alle ‘n’ weg ontstaan vanuit de noodzaak voor de sector om de CO2-uitstoot te beperken. Grofweg kunnen we wel stellen dat we, kijkend naar elektromobiliteit, een splitsing zien ontstaan tussen short-haul en long-haul. Voor de short-haul zullen we steeds vaker elektrische trucks zien; voor long-haul lijkt elektrisch rijden niet het antwoord te zijn en verwachten we dat waterstof een rol van betekenis gaat spelen, naast alternatieven als de e-Highway. Toch is het belangrijk dat je nu al de benodigde duurzaamheidsstappen neemt, omdat er vanuit de consument én de klant steeds meer waarde aan duurzaamheid wordt gehecht. Ben je er als transporteur zijnde weghalen nog niet klaar voor om te investeren in elektrisch rijden, kies dan vooralsnog voor alternatieve brandstoffen, zoals aardas (CNG en LNG) of plantaardige olie én het compenseren van CO2-emissies via een oplossing als de DKV CARD CLIMATE.

[1] https://www.freightwaves.com/news/2017/9/20/volvos-lars-stenqvist-on-the-future-of-electric-trucks-connectivity

[2] https://www.siemens.com/global/en/home/products/mobility/road-solutions/electromobility/ehighway.html

[3] http://logistiek.nl.s3-eu-central-1.amazonaws.com/app/uploads/2016/03/ING_Truck-en-trailermarkt-maakt-zich-op-voor-afbouw-van-CO2-maart-2016.pdf?_ga=2.28961340.1845248268.1511772992-393461366.1511514770

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button