zaterdag , 20 april 2024
Breaking news
Home » Continuity » Gertjan Breij, Managing Director bij DKV Euro Service Benelux, over de DKV BOX EUROPE

Gertjan Breij, Managing Director bij DKV Euro Service Benelux, over de DKV BOX EUROPE

Noordwijk, 13.11.2017. Vertrouwen goed, maar controle is beter. Dat geldt ook bij de aanschaf van een Europees inzetbare tolbox (EETS-box). Gertjan Breij, Managing Director bij DKV Euro Service Benelux, zet uiteen welke vragen vervoerders eerst de revue moeten laten passeren om ook op lange termijn klaar te zijn voor Europabreed tolafrekenen.

 

 

 

 

 

 

Gertjan, vervoerders willen al een hele tijd een tolbox die door heel Europa te gebruiken is. Is het nu dan eindelijk zover?

Vanaf 2018 bieden we onze klanten een toekomstbestendige EETS-box aan in de vorm van de DKV BOX EUROPE, een on-board unit die aan de nieuwste eisen van alle Europese lidstaten voldoet en in de toekomst door heel Europa kan worden ingezet.

Waaraan kan een vervoerder zien of een aangeboden box EETS-conform is en wat betekent dat eigenlijk?

Allereerst moet de betreffende toldienstprovider EETS-gecertificeerd zijn, of de box van een EETS-provider hebben afgenomen. DKV EURO SERVICE betrekt zijn DKV BOX EUROPE van Toll4Europe GmbH, een gecertificeerde EETS-provider. Over de box zelf: elke EU-lidstaat heeft in zijn “Toll Domain Statement“ de eisen vastgelegd waaraan een tolbox moet voldoen om compatibel te zijn met het tolsysteem aldaar. Kort gezegd: als een tolbox niet voldoet aan de betreffende landeisen, dan is hij voor dat land ook niet inzetbaar. Of de box daar EETS-conform – ofwel ook op de lange termijn – kan worden ingezet, kan door elke serieuze toldienstprovider aan de hand van een bijbehorend certificaat worden aangetoond. Nog een belangrijke voorwaarde is de vervulling van de technische voorwaarden.

Hoe moet een EETS-box technisch zijn vormgegeven?

Het belangrijkste is dat de EETS-box is voorzien van hybride draadloze technologie, wat wil zeggen dat de box zowel DSRC- (Dedicated Short Range Communications) als GNSS- (Global Navigation Satellite System) tolsystemen kan registreren en afrekenen. Bij tolsystemen die voor hun tariefstelling uitgaan van het aantal assen, zoals in Duitsland en Oostenrijk, moet op de box een knop aanwezig zijn voor handmatig invoeren van het juiste aantal assen. Het Italiaanse systeem vereist daarentegen een aanvullende softwaremodule, omdat het is gebaseerd op een draadloze standaard die anders is dan die van de overige DSRC-landen.

De DKV BOX EUROPE is een telg uit de nieuwste generatie Sitraffic-Sensus units van Siemens, die nu al aan alle bovengenoemde vereisten voldoet. Toch worden op markt ook EETS-boxen aangeboden die wel als zodanig staan aangeduid, maar die niet aan alle eisen voldoen en dus op een later tijdstip zullen moeten worden omgewisseld.

 

Welke andere factoren behalve de box zelf spelen een rol?

Als vervoerder moet ik me steeds weer de vraag stellen: wat verwacht ik van mijn tolbox? Vind ik het na 1 tot 2 jaar geen probleem om bijvoorbeeld extra boxen te moeten laten inbouwen – waardoor ik dan weer terug ben bij af – of ga ik liever direct in zee met een aantoonbaar toekomstbestendig systeem als de DKV BOX EUROPE?

 

Wat zijn de voordelen van de DKV BOX EUROPE?

Deze on-board unit is een echte ‘plug-and-play’ oplossing, die naar believen voor verschillende voertuigen kan worden gebruikt. Daarmee is tijdverslindend in- of ombouwen in een garage niet nodig. Tolregistratie en landinstelling verlopen simpel via het online DKV portal; toldata gaan ‘over-the-air‘ naar de OBU en omwisselen van boxen hoeft niet meer. Dit alles betekent aanmerkelijk minder benodigde tijd en inzet, en de gebruiker blijft bovendien flexibel. De DKV BOX EUROPE heeft zelfs alle toegevoegde waarde in huis om toekomstige taken aan te kunnen, zoals uitvoerige analyse van voertuigdata.

Welke landen zal de box gaan omvatten?

Doel is om bij de start van de markt in 2018 de Belgische tol te kunnen afrekenen. Direct daarna worden Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië opgenomen. Omdat bij Duitsland en Polen vanuit de tolproviders nog geen sprake is van een verbindende toezegging tot toepassing van de EETS-verordening, is het nu nog niet zeker wanneer tolregistratie en –afrekenen met een EETS-OBU voor deze landen kan worden aangeboden. Dat geldt overigens in gelijke mate voor alle andere partijen die EETS aanbieden.

 

 

DKV Euro Service DKV Euro Service is al ruim 80 jaar een van de meest toonaangevende service providers op gebied van wegvervoer en logistiek. Variërend van verzorging onderweg zonder contante betaling bij ruim 60.000 acceptatiepunten van allerlei merken tot aan tol afrekenen en btw-restitutie, biedt DKV tal van diensten met als doel kostenoptimalisatie en effectief fleet management op de Europese wegen. DKV behoort tot DKV MOBILITY SERVICES Group, die ruim 800 medewerkers heeft en in 42 landen vertegenwoordigd is. In 2015 behaalde de groep een omzet van 5,8 miljard euro. Momenteel zijn er 2,5 miljoen DKV CARDS en on board units in omloop bij meer dan 120.000 klanten. In 2017 is de DKV Card voor alweer de 13e achtereenvolgende keer onderscheiden met het predicaat Beste Merk in de categorie fuel en service cards. www.dkv-euroservice.com.

 

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button