zaterdag , 20 april 2024
Breaking news
Home » Geen categorie » Flexibel maar voorspelbaar: drie voordelen van factoring voor jouw organisatie

Flexibel maar voorspelbaar: drie voordelen van factoring voor jouw organisatie

Betalingstermijnen van facturen zijn, afhankelijk van wie je het vraagt, een voor- of nadeel van zakendoen voor vrijwel elke onderneming. Betaal je eerder? Dat levert vaak korting op. Betaal je later? Dat maakt je financiële huishouding meer flexibel. Factoring is een manier voor ondernemers om de voordelen van beiden te plukken. Michel van Doorn, Manager Financial Serices van DKV legt uit hoe het overdragen van je facturen jouw bedrijf beter kan maken.

  1. Lange debiteurentermijnen? Geen probleem

Factoring is niets méér dan de voorfinanciering van producten of diensten, voordat jouw klant betaalt.

Stel: je hebt een transportbedrijf. Je biedt jouw klanten een ruime betalingstermijn van zestig dagen, waardoor zij relatief weinig korting van je krijgen. De klanten zijn blij met deze afspraken, omdat het hen in staat stelt eerder facturen te innen, dan dat ze hoeven te betalen. De ene hand wast de andere.

Maar… als transportbedrijf heb je natuurlijk je eigen vaste lasten. Je personeel moet betaald worden, er staan tolrekeningen open en je vrachtwagens hebben natuurlijk brandstof nodig. Die betalingen kunnen eigenlijk niet wachten. De betalingstermijn van zestig dagen is dan ineens lang, en factoring kan je helpen die termijn te overbruggen. Je levert de facturen van jouw klanten bij een derde partij aan, die de rekeningen voor hen betaalt. Zo geniet je het voordeel van een lange termijn (gunstige betalingsvoorwaarden) terwijl je wel je omzet snel krijgt. En dat stelt je weer in staat het volgende te doen.

  • Snelle investeringen mogelijk

Dat je binnen 24 uur je facturen betaald krijgt, maakt geld vrij. Dat zijn liquide die je als ondernemer vervolgens in je eigen bedrijf kunt investeren. Factoring is op die manier een manier om snelle groei mogelijk te maken, zonder dat je als (startende) ondernemer bij de bank aan hoeft te kloppen voor extra krediet.

Banken zijn vaak namelijk huiverig om kleine, of net beginnende, bedrijven nogmaals krediet te verstrekken. Investeringen moeten daarom vaak uit eigen middelen komen, en dan helpt het niet als je lang op de inkomsten van verdiende deals of klussen moet wachten. Zie het als een MKB-bouwbedrijf dat facturen uitstuurt voor drie enorme klussen, met een totaalwaarde van tienduizenden euro’s. Als het bedrijf die facturen binnen 24 uur kan innen, kan het (bijvoorbeeld) een nieuwe bedrijfsbus kopen, zodat het nog meer projecten aan kan nemen. Zonder factoring kan dat misschien wel twee maanden duren, tot het bouwseizoen luwer is en de kansen zijn verkeken.

  • Minimaliseren van seizoensimpact

Veel bedrijven hebben te maken met de seizoengetijden van de markt waarin zij opereren. Als je het gros van je omzet in een relatief kleine periode genereert, zul je daar ook je meeste vaste lasten dragen. Dan kun je het jezelf niet veroorloven oplopende rekeningen te hebben, met een betalingstermijn van bijvoorbeeld een maand, terwijl je nog geen liquide middelen hebt omdat je zelf een termijn van 60 dagen hanteert.

Factoring vlakt de curve van de seizoenen af. Het zorgt voor snelle inkomsten wanneer die nodig zijn, zodat je zelf niet in de problemen komt met je eigen vermogen. Tegelijk vangt het de risico’s op als je klanten hebt die zelf afhankelijk zijn van seizoen pieken. Denk aan een groothandel in schaats- en wintersportartikelen. Als je jouw handel hebt verkocht, met een betalingstermijn van zestig dagen, maar het wordt de warmste winter in de afgelopen 200 jaar? Door factoring heb jij jouw omzet dan al geïnd, en heb je de risico’s van zulke schommelingen ondergebracht bij derden.

Check Also

Davy Van den Bossche est le chauffeur routier le plus passionné de Belgique

A 43 ans, l’hommer originaire de Flandre orientale remporte la troisième édition de l’événement Le …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button