Met elektrische auto’s die steeds verder kunnen rijden, en met steeds meer openbare laadpunten langs de weg, hoeft eigenlijk niemand zich meer zorgen te maken over een lege accu onderweg. Slimme apps navigeren EV-rijders snel en eenvoudig door Europa. Toch is het voor de portemonnee én de gemoedstoestand fijn zo lang mogelijk te kunnen rijden zonder opnieuw te hoeven laden. Bas Bullens eMobility expert bij DKV Mobility deelt 6 tips over hoe je duurzamer en slim rijdt met jouw elektrische auto.
1. Keuze elektrische auto
Wil je duurzaam rijden en zo weinig mogelijk energie verbruiken? Kies dan een auto die in de praktijk ook echt zuinig is. Het verschil kan meer dan 50 procent extra energie zijn. Elektrische auto’s zijn grootverbruikers van stroom dus de eerste stap is het kiezen van een zuinige EV. Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, ook de rijstijl.
2. Rijd relaxed
De range van een elektrische auto neemt exponentieel af naarmate je sneller rijdt. Dat betekent dat je het best wat langzamer kunt rijden om meer kilometers uit de accu te halen. We raden je aan om op de snelweg rond de 100 kilometer per uur te rijden en te anticiperen op het verkeer. Bespaar op je energieverbruik met ‘gas los’ afremmen op de motor (regeneratief remmen). Sommige auto’s hebben ook een ECO-modus. Hiermee rijd je ook veel relaxter en bespaar je stroom.
3. Check je bandenspanning
Het is één van de bekendste tips om fossiele brandstof te besparen, en uiteraard werkt hij ook voor de elektrische auto. Een auto met slappe banden heeft meer weerstand op de weg, en heeft dus meer energie nodig om vooruit te komen. Check daarom regelmatig of je banden nog op de juiste spanning staan.
4. Constante verwarming
Het wisselvallige weer zorgt ervoor dat autobestuurders nog vaak de verwarming aanzetten. Let op: het kost veel meer stroom om de verwarming in de auto áán, dan weer uit, en dan weer áán te zetten, dan dat je hem constant op een wat lagere, constante temperatuur laat draaien. Ook een optie: gebruik stoel- en stuurverwarming.
5. Minimaliseer snellaadstations
Op de lange termijn is het slim als je niet te vaak bij snellaadstations oplaadt. Natuurlijk zijn ze handig voor ‘de laatste kilometers’, of voor grote afstanden, maar voor de houdbaarheid van de accu is het minder goed om supersnel te laden. Daarnaast zijn de kosten voor het snelladen vaak het dubbele van wat je normaal betaalt bij een regulier laadpunt. Laden op het werk is vaak de voordeligste oplossing!
6. Houd het batterijniveau tussen de 20 en 80 procent
Een accu volledig opladen is alleen een goed plan als je écht ver moet rijden en tussendoor niet kunt stoppen om te laden. Een accu iedere keer tot 100 procent laden is niet goed voor de degeneratie van de accu (capaciteitsverlies). Ook het helemaal leegrijden geeft eenzelfde effect, dus probeer de accu altijd tussen de 20 en 80 procent te houden. Zeker als je de auto langer parkeert is dit van groot belang.
Heeft u interesse in onze e-mobility porosities (Laadpalen, Charge Cards)?
Neem dan contact op met Bas Bullens.
Bas.Bullens@dkv-mobility.com
+31 (0)6 209 86 152