Blogserie over de transportsector anno 2030 door Gertjan Breij, Managing Director DKV Euro Service Benelux
We bevinden ons in het tijdperk van de 4e industriële revolutie. Een tijdperk van digitale transformatie. Dit merken we vandaag de dag al. Ontwikkelingen als digital warehousing, Internet of Things en cyber physical production systems, productieomgevingen die grotendeels uit robots en artificial intelligence bestaan, maken dat de transport- en logistieke branche snel verandert. De toekomst begint zich vandaag al vorm te geven. Partijen die niet meebewegen, die niet digitaal transformeren, zullen over tien jaar mogelijk niet meer bestaan. Ze zullen zijn vervangen door nieuwe, innovatieve partijen. Wat betekent dit voor u?
Eerst een korte schets van de industriële revoluties zoals we deze kennen. De eerste industriële revolutie kenmerkt zich door de uitvinding van stoomkracht en op communicatiegebied de opkomst van de post. De tweede industriële revolutie kenmerkt zich door het inzetten van elektriciteit en telefonie. De derde industriële revolutie betreft automatisering en het internet. De huidige, vierde industriële revolutie staat in het teken van digitale transformatie.
In dit kader is het belangrijk te realiseren dat de snelheid van verandering nog steeds toeneemt. Daar waar de eerste industriële revolutie begon in Engeland rond 1750 en eindigde rond 1860 duurde de derde industriële revolutie slechts tientallen jaren. De Wet van Moore is nog niet dood. Dit wordt bevestigd in een onderzoek van Accenture[1], waarin 86 procent van de respondenten verwacht dat de snelheid van technologische veranderingen de komende drie jaar tot ongekende proporties zal toenemen. Het aannemen van een afwachtende houding is in de transport- en logistieke branche geen optie. Integendeel, niet veranderen van A naar B betekent meest waarschijnlijk uitsterven. Innovatieve nieuwkomers zullen de sector betreden en met nieuwe verdienmodellen de gevestigde orde bedreigen. Denk bijvoorbeeld aan gamechangers als Uberrush en Instacart.
Wat betekent dit nu voor u als transporteur? Dit betekent op de eerste plaats dat uw bedrijf moet blijven investeren in automatisering in uw huidige transportorganisatie en in de nieuwe wereld. Dit op verschillende vlakken, van het automatiseren van de optimale routeplanning tot het automatiseren van alle handelingen rondom fleet management. DKV Euro Service biedt hier als mobiliteitspartner ondersteuning bij, zoals DKV eREPORTING , een uitgebreide analyse-tool voor optimale controle over alle DKV transacties van het wagenpark.
Zo geeft de digitale fleet service u met één druk op de knop en 24 uur per dag heel individueel en actueel alle informatie over uw wagenpark. Een tweede punt waar u bij moet stilstaan is het vraagstuk kostenreductie. In de branche is de afgelopen jaren enorm in de kosten gesneden. Is verdere kostenreductie nog wel mogelijk of moet u juist het aanbod- en servicepakket onder de loep nemen, om bijvoorbeeld de stap te wagen van generalist naar specialist om méér waarde toe te voegen aan de supply chain van uw klanten? Hoe gaat u om met uw assets, die impact hebben op uw begroting? Zijn er disruptieve manieren te verzinnen om een operatie te voeren die non-asset based is? Tenslotte heeft veranderen ook impact op uw interne organisatie.
De toekomst begint zich vandaag al vorm te geven en bedrijven die dit niet realiseren, die de status quo omarmen, zullen het naar verwachting niet overleven. Dit betekent dat bedrijven actief in de transport en logistiek vandaag al een antwoord moeten formuleren op de vraag waar ze over 15 jaar willen staan. Ik vind dit een interessant gegeven, maar de ontwikkelingen gaan tegelijkertijd angstaanjagend snel. In een volgend blog ga ik wat dieper in op een aantal macro-, meso- en microtrends die direct voortkomen uit de toenemende digitalisatie en de rol van DKV Euro Service hierin, tegelijkertijd nodig ik u graag uit om over dit ontwerp met mij verder van gedachten te wisselen.
[1] Bron: https://executive-people.nl/545162/snelheid-van-technologische-verandering-gaat-tot-ongekende-proporties-toenemen.html