vrijdag , 19 juli 2024
Breaking news
Home » Compliance » De weg naar de DKV Box Europe – Deel 2 van 3 : de 5 must-haves

De weg naar de DKV Box Europe – Deel 2 van 3 : de 5 must-haves

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 is het jaar van die ene tolbox voor heel Europa. De meeste service providers bieden hun interoperabele On Board Unit (de EETS-compliant tolkastjes voor heel Europa) al aan, of introduceren deze de komende maanden. De box van DKV Euro Service, de DKV BOX EUROPE, is vanaf mei 2018 te bestellen. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf, zodat u er zeker van bent dat u later niet nog een keer de tolboxen moet vervangen – of dat er toch weer noodzaak ontstaat voor extra tolkastjes? In deze blog de belangrijkste selectiecriteria én een aantal nice-to-haves – op een rijtje.

 

De vijf must-haves:

  1. Check of de aanbieder EETS-gecertificeerd is of dat de box wordt afgenomen bij een gecertificeerde EETS-provider. De aanbieder moet dit kunnen aantonen middels een certificaat.
  2. De tolbox, de OBU of het tolkastje moet zijn voorzien van hybride draadloze technologie, wat inhoudt dat de box zowel DSRC- (Dedicated Short Range Communications) als GNSS- (Global Navigation Satellite System) tolsystemen kan registreren en afrekenen.
  3. Er moet een knop op de box aanwezig zijn voor het handmatig invoeren van het juiste aantal assen. Dit omdat bijvoorbeeld de Duitse en Oostenrijkse tolsystemen voor hun tariefstelling uitgaan van het aantal assen.
  4. Het Italiaanse systeem vereist een aanvullende softwaremodule, want het is gebaseerd op een draadloze standaard die anders is dan die van de overige DSRC-landen. Vergewis u ervan dat deze module kan worden toegevoegd – of al beschikbaar is – op het tolkastje van uw keuze als u in Italië wilt rijden.
  5. Is de box ‘plug-and-play’ of vereist de On Board Unit uitgebreide installatie? Met andere woorden, is het tolkastje snel te activeren en kunt u (nieuwe) landen automatisch via de OBU ‘over-the-air’ inschakelen?

 

De nice-to-haves:

  1. Welke rapportage- en analysemogelijkheden bieden de On Board Units? De tolkastjes verzamelen een schat aan data, maar alleen door het toegankelijk en inzichtelijk maken van deze data door middel van rapportages & analytics kan deze data worden gebruikt om businessprocessen te optimaliseren.
  2. Kunt u de tolkastjes flexibel wisselen tussen de verschillende voertuigen? Zo kunt u de OBU snel gebruiken in een ander voertuig en kunt u beschikken over reservetolboxen.
  3. Gaat u een overstap maken naar een andere serviceprovider omdat uw huidige leverancier niet aan de must-have criteria voldoet? Zorg er dan voor dat u kiest voor een mobiliteitspartner die  ‘best-in-class’ is op het gebied van alle producten en oplossingen die een onderneming in de transport- en logistieke sector nodig heeft. Een partij die niet alleen tol- en tankkosten regelt, maar ook additionele services biedt, zoals refunds van VAT en accijnzen.

 

 

De keuze voor dat ene tolkastje voor Europa is een strategische keuze. U heeft nu de kans te kiezen voor een partner met een vooruitstrevende technologische visie. Want mede door de komst van de interoperabele tolkastjes is er een nieuwe stap gezet naar de toekomst, waarin de rol van DKV Euro Service verandert van leverancier naar mobiliteitsregisseur, met als uiteindelijk resultaat een cloud-based mobiliteitsmanagementplatform. En bij dit platform gaan zowel de achterliggende technologie als de data die wordt verzameld vanuit de interoperabele OBU een belangrijke rol spelen.

 

 

 

 

Check Also

Laat DKV uw btw- en accijnsrestitutie voor u afhandelen

Bent u bezig om het afgelopen jaar af te sluiten? Waarschijnlijk bent u dan veel …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button