donderdag , 20 juni 2024
Breaking news
Home » Geen categorie » Btw-restitutie in de EU: Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Btw-restitutie in de EU: Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Door: Kim Binnendijk, Refund Specialist bij DKV Euro Service


In mijn vorige blog schreef ik over de restitutie van dieselaccijnzen, die alle in de EU gevestigde transportondernemingen voor hun betaalde diesel in België, Hongarije, Frankrijk, Italië, Slovenië en Spanje kunnen terugvorderen. In deze blog ga ik in op de restitutie van betaalde btw in EU-landen. Waarschijnlijk doet u dit nu ook al, en dan bent u bekend met de complexiteit van dit proces. Doet u dit nog niet, misschien juist vanwege deze complexiteit, bereken dan eens op onze online btw-calculator hoeveel btw u zou kunnen terugvorderen. Vanwege de complexiteit geven veel bedrijven dit proces tegen een vergoeding uit handen. Ik geef in deze blog een aantal redenen waarom dit aan te raden is, en ik geef u een aantal redenen waarom u voor het uitbesteden van dit proces voor een internationale totaaldienstverlener zou moeten kiezen, in plaats van bijvoorbeeld een lokaal administratiekantoor.


Waarom zou u het btw-restitutieproces uitbesteden? En aan wie?

  1. Voor elk land een apart verzoek. Ondanks dat u via (een speciale portaalsite van) de Nederlandse belastingdienst btw in andere EU-landen kunt terugvorderen, dient u voor elk land een apart verzoek in te dienen.
  2. Wat u wel en niet kunt terugvorderen roept vragen op. Zo is het in sommige EU-landen niet toegestaan om bepaalde uitgaven, zoals restaurantkosten of brandstof, terug te vorderen, maar in andere landen weer wel.
  3. U voldoet niet aan het drempelbedrag voor een kwartaalopgave, maar u wilt geen jaar wachten voordat u de btw terugvraagt. Wilt u de in het buitenland betaalde btw per kwartaal terugvragen, dan moet u voldoen aan een drempelbedrag. Voldoet u hier niet aan, dan kunt u alleen op jaarbasis de betaalde btw terugvorderen. Vervoert u in veel landen, dan kan dit terug te vorderen bedrag aardig oplopen. Omdat sommige leveranciers, zoals DKV, voorzien in een systeem voor ‘directe restitutie’, waarbij u de betaalde btw zelfs al tweewekelijks terugkrijgt, kiezen transporteurs voor het uitbesteden van dit proces.
  4. Het proces kost tijd, en dus geld. Misschien de allerbelangrijkste reden. Het proces rondom btw-restitutie uit EU-landen kost (veel) tijd. U moet de facturen verzamelen en controleren op rechtsgeldigheid, en vaak handmatig uploaden in een systeem.
    Kortom, het uitbesteden van de processen rondom btw-restitutie in EU-landen kan u helpen met het efficiënter uitvoeren van uw bedrijfsvoering. U bent weer in controle. Vervolgens is het wel de vraag, aan wie u dit proces uitbesteedt. Ik pleit ervoor dit te doen bij een bedrijf met internationale vestigingen, die verstand hebben van uw branche. Waarom? Een internationaal opererend bedrijf werkt met lokale experts. Deze lokale experts weten precies, per land, wat de regelgeving is. Zij onderhouden contacten met de lokale belastingdiensten, wat in de regel zorgt voor hogere acceptatie en minder vragen. De branchekennis is belangrijk omdat de regels in de transportsector erg complex zijn, en vragen om expertise van de branche. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen vracht- en personenvervoer.

DKV Euro Service & btw-restitutie
In mijn rol als refund expert werk ik al jarenlang samen met grote en kleine bedrijven aan het terugvorderen van hun betaalde btw uit andere EU-landen. Wij doen dit niet alleen voor de betaalde btw die u via DKV heeft afgerekend, wij doen dit voor alle btw. Dus ook als u niet werkt met de tankpassen van DKV, kunnen wij u van dienst zijn. Wij bieden hiertoe twee routes, namelijk DKV REFUND NORMAL, waarbij wij controleren of bedragen in aanmerking komen voor terugbetaling.

Vervolgens vragen wij de btw-restitutie aan bij de belastingdienst van het betreffende land. Bij DKV REFUND NET INVOICE wordt alle in het buitenland betaalde btw na ontvangst van uw kwitanties meteen op uw tweewekelijkse DKV factuur gecrediteerd. Wij doen dit via geautomatiseerde processen, waarbij u 24×7 toegang krijgt tot alle data en de status van uw aanvragen via DKV eREPORTING. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste status van zaken.


Heeft u interesse in onze dienstverlening op het gebied van btw-restitutie? Bekijk dan onze website: https://www.dkv-euroservice.com/be-nl/diensten/refund/restitutie-van-btw/ of neem contact met mij op +31252345640 refunds@dkv-euroservice.com

Check Also

Davy Van den Bossche est le chauffeur routier le plus passionné de Belgique

A 43 ans, l’hommer originaire de Flandre orientale remporte la troisième édition de l’événement Le …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button